РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _29.12._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _единадесети  декември_ 2017 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_437_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от А.П.М. ***0/27.09.2017 г. издадено от зам.кмета на Община Л., с която се твърди, че обжалваното НП е незаконосъобразно и се моли съда да го отмени.

          Ответникът по жалбата – административно наказващият орган  е изразил становище, че жалбата е неоснователна и е направено искане за потвърждаване на НП.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представеното по делото НП е, че със същото е наложено административно наказание на А.П.М. – имуществена санкция в размер на 1200 лв. на основание чл. 44 ал.1 т.1 от Наредба № 1 на Общински съвет – Л. за това, че на 21.08.2017 г. в 01.20 часа в гр. Л. на общински терен – зелена площ на 50 м. източно от Стадион *****, като организатор на семейно тържество нарушава спокойствието на обитателите на жилищните сгради със силна музика след 23.00 часа, с което е нарушил чл.2 т.2 от „Наредба № 1.

          Съдът приема, че атакуваното НП е издадено в нарушение на разпоредбата на чл. 13 б.б и чл. 83 ал.1 от ЗАНН, тъй като на жалбоподателя в качеството му на физическо лице е наложено административно наказание „имуществена санкция”. Съгласно разпоредбата на чл. 13 б.б от ЗАНН на физическите лица може да бъде налагано само административно наказание „глоба”, а съгласно разпоредбата на чл. 83 ал.1 от ЗАНН „имуществена санкция” се налага на юридически лица и еднолични търговци.

          Предвид изложената по-горе констатация, съдът приема, че обжалваното НП  е незаконосъобразно, като издадено в нарушение на разпоредбите на закона – чл. 13 б.б и чл. 83 ал.1 от ЗАНН и като такова следва да бъде отменено.

На основание изложеното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 50/27.09.2017 г., издадено от З.Д. – зам. кмет на Община Л., с което на А.П.М., ЕГН ********** *** е наложено административно наказание – имуществена санкция в размер на 1200 лв. на основание чл. 44 ал.1 т.1 от Наредба № 1 на Общински съвет – Л. за това, че на 21.08.2017 г. в 01.20 часа в гр. Л. на общински терен – зелена площ на 50 м. източно от Стадион *****, като организатор на семейно тържество нарушава спокойствието на обитателите на жилищните сгради със силна музика след 23.00 часа, с което е нарушил чл.2 т.2 от „Наредба № 1, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: