Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ,06.03. 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Районен съд – Левски, в съдебно заседание на _шести февруари_ две хиляди и осемнадесета  година в състав:

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Ваня Димитрова_ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Манолова а.н. дело №_3_ по описа за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Е.М.Г., ЕГН**********,***, против НП №17-0241-000281 на Началник на група към ОДМВР – Плевен, РУ – Белене, с която моли съда да отмени като неправилно и незаконосъобразно обжалваното наказателно постановление, тъй като не бил извършил виновно описаните в постановлението нарушения.

            Твърди, че на 22.06.2017 г. управлявал електрически велосипед, негова собственост, който според Наредба І-45/24.03.2000 г. за регистрация, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторни превозни средства и на ремаркета, теглени от тях, съгласно чл.1, ал.3, не подлежи на регистрация. Твърди, че въпреки желанието му да го регистрира, не успял, защото няма рама на производителя, въз основа на която да се направи застраховка гражданска отговорност, като всичко това било разгледано в досъдебно производство № ЗМ №118/2017 г. по описа на РУ Белене, пр. пр. №969/2017г. по описа на РП – Левски. Навежда доводи, че не може да е виновен участник в движението, който не е знаел даже, че е извършил нарушение.

            Счита, че НП е написано неправилно. В него № на СУМПС не отговаряло на истинския, категориите не отговаряли на истинските.

            Твърди, че на 22.06.2017 г. не е бил водач на лек автомобил, а на електрически велосипед.

            Моли съда да отмени като неправилно атакуваното наказателно постановление и наказанието по чл. 185 от ЗДвП.

            За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

Административнонаказателното производство против жалбоподателя е започнало със съставяне на АУАН затова, че на 22.06.2017 г. около 08:00 часа в гр. *** на кръстовището с ул. ***управлява електрически скутер ***, негова собственост, без да е регистриран по надлежния ред и същият не е включил светлини за движение през деня, с което виновно е нарушил чл. 140, ал.1 от ЗДвП и чл.70, ал.3 от ЗДвП.

Въз основа на съставения АУАН административнонаказващият орган е издал обжалваното наказателно постановление, с което на основание 185 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв., затова, че като водач на лек автомобил, управлява електрически скутер, без да е регистриран по надлежния ред и същият не е включил светлини за движение през деня.

Приложено е постановление за прекратяване на наказателното производство. Прокурорът е приел, че липсва субективният елемент от състава на престъпно посегателство по смисъла на чл. 345, ал.2, вр. ал.1 от НК, поради което осъщественото деяние е несъставомерно и наказателното производство следва да бъде прекратено, поради липса на престъпление от общ характер.

От показанията на актосъставителя и свидетеля се установява, че изпълнявайки служебните си задължения, са спрели черно на цвят превозно средство, без включени светлини. При извършената проверка не било представено свидетелство за регистрация. За нарушението в присъствието на водача бил съставен АУАН, връчен на водача.

Нито в АУАН, нито в НП превозното средство, управлявано от жалбоподателя е описано с неговите индивидуализиращи белези, които да позволят определяне на типа му, като не може да се извърши преценка дали жалбоподателят е управлявал моторно превозно средство, подлежащо на регистрация.

 Административнонаказващият орган е наложил на жалбоподателя административно наказание глоба за нарушение на чл. 70, ал.3 от ЗДвП.

За това твърдяно нарушение, видно от приложеното наказателно постановление, Г. е бил наказан с административно наказание глоба в размер на 20 лв. на основание чл. 185 от ЗДвП.

С нормата на чл. 70, ал.3 от ЗДвП е въведено задължението през деня моторните превозни средства да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

Легална дефиниция на понятието „дневни светлини” е дадена в §6, т.59 от ДР на ЗДвП, където въпросните светлини са характеризирани като  такива, предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на  предната част на пътното превозно средство при движението му. Нормата въвежда алтернативно разписано задължение на водачите на МПС за движение през деня  с включени светлини за движение през деня или с къси светлини, при което двете понятия са предвидени с оглед техническите и конструктивни характеристики и особености на отделните марки автомобили.

В обстоятелствената част на НП се сочи, че нарушението е извършено от жалбоподателя като водач на лек автомобил.

Според чл.6 от ЗАНН, административно нарушение е това деяние (действие или бездействие), което нарушава обществения ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред.   

С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира, че в хода на съдебното производство не се доказа наличието на виновно поведение от страна на жалбоподателя, а в това производство наличието на виновно поведение подлежи на доказване от страна на административнонаказващия орган, а не се презюмира.

 

На основание изложеното, съдът

 

                                                                  Р Е Ш И :

 

            На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление НП №17-0241-000281 на Началник на група към ОДМВР – Плевен, РУ – Белене, с което на Е.М.Г., ЕГН**********,***, на основание чл.185 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на двадесет лева,  КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

                                                            СЪДИЯ: