Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 20.04. 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

          Районен съд – Левски, четвърти състав, в съдебно заседание на _двадесет и втори март_ две хиляди и осемнадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Ваня Димитрова_ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №_58_ по описа за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Л.Д.М.,ЕГН**********,***, пл. „*** против НП №18-0241-000004, издадено от Началник РУП към ОДМВР Плевен, РУ - Белене.

          В жалбата си твърди, че на 07.01.2018 г. жалбоподателят е бил спрян с шофирания от него автомобил, от контролен орган на местното РУ. Съставен му бил АУАН за това, че е пропуснал да се яви с личния си автомобил на ГТП в законовия срок. Актът бил подписан без проблеми от страна на жалбоподателя.

След като му било връчeно наказателното постановление жалбоподателят констатирал, че подписаният като „началник на РУП - Белене Е. Ц. Х. е лице, което няма правомощията да издава такива постановления, тъй като отдавна не заемал длъжността, цитирана в същото, като дори не бил служител на МВР, който факт бил известен на жалбоподателя от средствата за масова информация. Счита, че е нарушена разпоредбата на чл. 57, ал.1, т.1 от ЗАНН, тъй като липсва компетентност.

Жалбоподателят счита, че това постановление е незаконосъобразно, поради което моли за неговата отмяна.

          За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е депозирано становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна и като такава следва да бъде уважена, а наказателното постановление – отменено.

          Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на АУАН против жалбоподателя за това, че на 07.01.2018 г. около 14:35 часа в гр. *** управлява собствения си л.а. „***”, без да е представен на ГТП в определения срок 04.11.2017 г. Посочена като нарушена е разпоредбата на чл. 147, ал.1 от ЗДвП.

          Въз основа на така съставения акт е издадено и обжалваното наказателно постановление, подписано от Е.Ц. Х., на длъжност началник РУП към ОДМВР Плевен РУ - Белене.

С наказателното постановление, за нарушение на чл.147, ал.1 от ЗДвП, на основание чл. 181, т.1 от ЗДвП на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 50 лв.

От показанията на разпитаните свидетели А. и П. се установява, че на датата, отразена в акта, са изпълнявали служебните си задължения. Спрели за проверка жалбоподателя, който е управлявал лекия автомобил. Констатирано било, че автомобилът не е представен на годишен технически преглед, за което бил съставен и актът.

Във връзка със съдържащите се в жалбата твърдения и с оглед изясняване на фактическите обстоятелства по делото, съдът е изискал от ответника по жалбата да представи доказателства относно компетентността на административнонаказващия орган да издава наказателни постановления. В отговор ответникът е представил заповед №8121з-952/20.07.2017г., която заповед обаче е представена с административнонаказателната преписка.

Видно от цитираната заповед е – т.2, че определени от министъра да издавата наказателни постановления са началниците на РУ при ОДМВР – на обслужваната територия.

Установява се от получената от ОДМВР – Плевен информация, че към дата 01.02.2018 г. длъжността началник РУ – Белене е била заемана от гл. инсп. П. А. ***, който продължавал да заема същата и към датата на изготвяне на информацията.

 Безспорно се установява, че началник РУ - Белене към 01.02.2018 г. - датата на издаване на процесното наказателно постановление е П. А. Д., който обаче не е издател на същото.  В този смисъл е отговорът, получен от ОДМВР – Плевен.

Въпреки, че съдът е дал указания на административно наказателния орган да представи доказателства относно компетентността на същия да издава наказателни постановления, такива в РС – Левски не са постъпили и ответникът не е представил доказателства, че Е.Ц. Х. - посочен като началник РУП е бил оправомощен да издава наказателни постановления.

От изложеното следва изводът, че издаденото наказателно постановление се явява незаконосъобразно.

НП е издадено от некомпетентен орган, което от своя страна опорочава наказателното постановление, което само по себе си е абсолютно и самостоятелно основание обжалваното постановление изцяло да бъде отменено.

Съдът, като обсъди поотделно и в съвкупност събраните по делото писмени и гласни доказателства, както и доводите на жалбоподателя, намира, че обжалваното НП следва да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно.       

          На основание изложеното, съдът

 

                                                      РЕШИ:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №18-0241-000004/01.02.2018г., издадено от началник РУП към ОДМВР Плевен РУ - Белене, с което на Л.Д.М., ЕГН**********, с адрес: ***, пл. ***, на основание чл.181, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА,  като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: