РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _31.05._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _девети май_ 2018 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_108_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от И.Г.З. ***-0293-000534/09.10.2017 г. на Началник РУП към ОД МВР П. РУ Л. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения АУАН от 20.09.2017 г. е, че същия е съставен против жалбоподателя за това, че като водач на лек автомобил *****, с рег. № ***** в с. А. ул. *****, паркира на тротоара и не представя контролен талон към СУМПС. В акта е отразено, че водача виновно е нарушил чл. 98 ал.2 т.2 от ЗДП и чл.100 ал.1 т.1 от ЗДП.

По делото е представено и обжалваното НП, от което се установява, че за посоченото нарушение в акта – цитиран по-горе, на З. е наложено административно наказание на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.2 от ЗДП – глоба в размер на 10 лв. и по чл. 178Е от ЗДП – глоба в размер на 200 лв.

 В съдебно заседание в качеството на свидетели са разпитани актосъставителя и свидетеля посочен като такъв при съставяне на акта и при установяване на нарушението. От показанията на същите не се установяват посочените в акта нарушения, а именно, че водача е паркирал на тротоар пред жилищна сграда или гараж, още по-малко пък че затруднява достъп до такива. Не се установява и същия да е спрян към момент на управление на МПС, за да е необходимо да носи контролния талон към свидетелството си за управление на МПС. Напротив, установява се, че автомобила е бил паркиран на място, което  не е  непосредствено пред жилищна сграда или гараж, установява се, че жалбоподателя е собственик на имота, в близост до който е бил спрян автомобила, както и обстоятелството, че в близост има автобусна спирка, но автомобила не е пречел и на достъпа, както на граждани до спирката, така и на превозните средства, следващи да спрат на спирката. От показанията на свидетелите се установява, че лицето, на което са съставили акт, към момента на проверката не е управлявало автомобила, че контролните органи са установили на кого е автомобила и са изчакали пристигането на водача, който се е явил и е заявил, че именно той е спрял на конкретното място.

Предвид изложеното, съдът приема, че по делото не се събраха доказателства, които да установяват, че жалбоподателя действително е извършил нарушението, за което му е съставен акта, поради което обжалваното НП се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

На основание изложеното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0293-000534 от 09.10.2017 г., издадено от Началник РУП към ОДМВР П., РУ Л., с което на И.Г.З. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.2 от ЗДП – глоба в размер на 10 лв. и по чл. 178Е от ЗДП – глоба в размер на 200 лв. за нарушения, посочени в АУАН Д296368/20.09.2017 г. - като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: