ПРОТОКОЛ

                                                                   

гр. ЛЕВСКИ,   12.06. 2018 г.

 

Районен съд - .Левски в разпоредително съдебно заседание на _дванадесети юни 2018 г. в състав:

 

                  Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                  Съдебни заседатели: Н.Д.

                                                                         Д.Г.

при участието на секретаря _Ваня Д._ и прокурора _Мая Тончева  сложи за разглеждане _н.о.х.д № ­­ 109  по описа  за _2018_ год., докладвано от съдия _Манолова.

На именното повикване в _10.00_ часа се явиха:

 

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Мая Тончева.

ПОДСЪДИМИЯТ Т.Е.Т. – редовно призован – явява се лично и с адв. М.С. с пълномощно към делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО за разглеждането му в разпоредително заседание.

 

ПРОКУРОРЪТ – Няма пречка за даване ход на делото.

АДВ.С. – Няма пречка да се даде ход.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход.

        

         Съдът намира, че следва да бъде даден ход на делото за провеждане на разпоредително заседание, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО за провеждане на разпоредително заседание.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

Т.Е.Т. - роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, със средно специално образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

 

Получил съм препис от обвинителния акт и препис от разпореждането на съда за разпоредителното заседание.

 

         Съдът разясни правото на подсъдимия да участва в обсъждането на въпросите, предмет на разпоредителното заседание.

 

Съдът разясни на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря.

 

ПРОКУРОРЪТ – Не правя отвод на съда и съдебния секретар. Нови искания по доказателствата нямам.

АДВ.С. – Не правя отводи, нямам доказателствени искания.

ПОДСЪДИМИЯТ – Не правя отвод на състава на съда.

 

Съдът разяснява правата на страните по чл. 248 от НПК, както и, че следва да вземат отношение по следните въпроси подсъдно ли е делото на съда;

1.     има ли основание за прекратяване или спиране на наказателното производство;

2.     допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници;

3.     налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила;

4.     разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършване на съдебни следствени действия по делегация;

5.     взетите мерки за процесуална принуда;

6.     искания за събиране на нови доказателства;

7.     насрочването на съдебното заседание и лицата, които следва да се призоват за него.

 

         Съдът преминава към изслушване на страните по въпросите по чл.248 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо съдия, считам, че настоящото дело е подсъдно на РС - Левски, като няма основание за неговото прекратяване или спиране на наказателното производство. Не са допуснати на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на пострадалия, обвиняемият и неговите наследници. Считам, че няма основание за разглеждане на делото по реда на особените правила или при закрити врати, както и привличане на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на друг защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както извършване на следствени действия по делегация. Към

момента няма искане за събиране на нови доказателства.

 

АДВ.С. – Поддържам становището на представителя на РП – Левски.       Между РП от една страна, подзащитният ми и от друга е постигнато споразумение за решаване на делото, поради което моля за незабавно насрочване.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Каквото каза адвокатът ми.

 

По направените искания, съдът ще се произнесе след тайно съвещание.

 

Съдът се оттегли на тайно съвещание.

 

След съвещание, съдът, като взе предвид становищата на страните и като съобрази въпросите, предвидени в чл. 248, ал.1 от НПК, приема, че делото е подсъдно на РС-Левски;

Няма основания за прекратяване, нито за спиране на наказателното производство.

  На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава ХХІХ от НПК, предвид изявленията на страните.

Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, нито за привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаване на други защитници, на вещи лица, преводачи или тълковник, както и извършване на съдебни следствени действия по делегация

По отношение на подсъдимия не е вземана мярка за процесуална принуда.

Страните не са направили искания за събиране на нови доказателства и към настоящия момент не се налага събирането на такива.

Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава ХХІХ от НПК.

 

Следва да бъде уважено искането за разглеждане на делото по реда на глава ХХІХ от НПК, като делото следва да бъде разгледано незабавно след провеждане на разпоредителното заседание.   

 

На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Настоящото  производство е подсъдно териториално и местно на РС – Левски.

Няма основания за прекратяване, нито за спиране на наказателното производство.

На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава ХХІХ от НПК, предвид изявленията на страните.

 

ПРИСТЪПВА към незабавно разглеждане на делото по реда на глава ХХІХ от НПК.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да договорят споразумение.

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ с прочитане на заключителната част на обвинителния акт от прокурора.

 

ПРОКУРОРЪТ – Предлагам споразумение за решаване на н.о.х.д. №109/2018 г. по описа на РС-Левски, (досъдебно производство №ЗМ-308/2017 г. по описа на РУ – Левски и пр.пр.№1266/2017 г. по описа на РП - Левски) между РП – Левски, подсъдимия Т.Е.Т., ЕГН ********** и защитника му адв.М.С. от ПлАК в следния смисъл:

 

Подсъдимият Т.Е.Т., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че 19.10.2017г. в гр.Левски, обл.Плевен, в жилищен дом, находящ се на ул.”***” №***без надлежно разрешително по смисъла на чл.73, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсори, държал високорисково наркотично вещество, съгласно Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсори, което е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, както следва: наркотичен коноп /марихуана/, с нето тегло 26.258 грама на стойност 157.55 лв., съгласно Приложение №2 от Постановление за наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Т.Е.Т.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

 

С престъплението не са причинени имуществени вреди.

 

За извършеното от подсъдимия Т.Е. престъпление да се наложи наказание на основание чл.354а, ал.3, т.1 във вр. с чл.55, ал.1, т.1 и ал.3 от НК, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ изпитателен срок.

На основание чл.55, ал.3 от НК не налага на подсъдимия Т.Е.Т., ЕГН **********, кумулативно предвиденото в закона по-леко наказание „глоба.

 

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на подсъдимия Т.Е.Т., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, през изпитателния срок се възлага на мл.РИ при РУ – Левски.

 

На основание чл.354а, ал.6 от НК да се ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства: 26.158 грама високорисково наркотично вещество коноп (марихуана), количество останало след извършване на експертно изследване за нуждите на назначената физико – химична експертиза, предадено за съхранение в Централно митническо управление – София  и опаковки, запечатани в хартиен плик с восъчен печат №105 на РДВР - Плевен”, приложени по досъдебното производство, като след влизане в сила на споразумението да бъдат унищожени.

 

Направените разноски по делото в размер на 63.90 лв., представляващи възнаграждение за вещо лице по изготвената физико – химична експертиза да се възложат на подсъдимия Т.Е.Т..

        

АДВ.С. – Поддържам предложеното споразумение, моля да бъде одобрено.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

         (М.Тончева)                  (адв.М.С.)  (Т.Т.)

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

 

АДВ.С. – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

         Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д. №109/2018 г. по описа на РС-Левски, (досъдебно производство №ЗМ-308/2017 г. по описа на РУ – Левски и пр.пр.№1266/2017 г. по описа на РП - Левски) между РП – Левски, подсъдимия Т.Е.Т., ЕГН ********** и защитника му адв.М.С. от ПлАК в следния смисъл:

 

Подсъдимият Т.Е.Т., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че 19.10.2017г. в гр.Левски, обл.Плевен, в жилищен дом, находящ се на ул.”***” №***без надлежно разрешително по смисъла на чл.73, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсори, държал високорисково наркотично вещество, съгласно Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсори, което е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, както следва: наркотичен коноп /марихуана/, с нето тегло 26.258 грама на стойност 157.55 лв., съгласно Приложение №2 от Постановление за наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Т.Е.Т.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

 

С престъплението не са причинени имуществени вреди.

 

За извършеното от подсъдимия Т.Е. престъпление се налага наказание на основание чл.354а, ал.3, т.1 във вр. с чл.55, ал.1, т.1 и ал.3 от НК, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ изпитателен срок.

На основание чл.55, ал.3 от НК не налага на подсъдимия Т.Е.Т., ЕГН **********, кумулативно предвиденото в закона по-леко наказание „глоба.

 

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на подсъдимия Т.Е.Т., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, през изпитателния срок се възлага на мл.РИ при РУ – Левски.

 

На основание чл.354а, ал.6 от НК да се ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства: 26.158 грама високорисково наркотично вещество коноп (марихуана), количество останало след извършване на експертно изследване за нуждите на назначената физико – химична експертиза, предадено за съхранение в Централно митническо управление – София  и опаковки, запечатани в хартиен плик с восъчен печат №105 на РДВР - Плевен”, приложени по досъдебното производство, като след влизане в сила на споразумението да бъдат унищожени.

 

Направените разноски по делото в размер на 63.90 лв., представляващи възнаграждение за вещо лице по изготвената физико – химична експертиза се възлагат на подсъдимия Т.Е.Т..

 

 

         ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

         (м.Тончева)                  (адв.М.С.)   (Т.Т.)

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.384 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №109/2018 г. по описа на РС-Левски, (досъдебно производство №ЗМ-308/2017 г. по описа на РУ – Левски и пр.пр.№1266/2017 г. по описа на РП - Левски) между РП – Левски, подсъдимия Т.Е.Т., ЕГН ********** и защитника му адв.М.С. от ПлАК, споразумение.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д. №109/2018 г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №ЗМ-308/2017 г. по описа на РУ – Левски и пр.пр.№1266/2017 г. по описа на РП – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 10.30 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

 

                                                                         2.