М О Т И В И по НОХД № 153/2018  г.

 

Срещу подсъдимият С.П.А. роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, е повдигнато обвинение за това, че на11.05.2018 г. около 00:35 часа в км.54+677 на ПП-3 в района на с.О., управлява МПС – лек автомобил „***” с рег. № ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 1,43 на хиляда установено по надлежния ред с техническо средство дрегер „Алкотест” 7410 с фабр. №0267.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства- показанията на свидетелите и приложените писмени доказателства, намира за установено следното от фактическа страна:

Подсъдимия  С.П.А. роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

Подсъдимият С.А. е правоспособен водач, но на 10.05.2018 г. консумирал алкохол, въпреки това се качил на моторно превозно средство ***” с рег. № *** и започнал да го управлява.

По време на управление на автомобила на същата дата и място се намирали полицейските служители Г.Г. и Д.Д., които изпълнявали задълженията си по предварително утвърден график на началника на ОД на МВР гр.П.за времето от 08:30 часа до 17:30 часа. Около 00:35 часа забелязали управлявания от А. лек автомобил, видели, че има техническа неизправност и спрели автомобила за проверка. В хода на проверката установили самоличността на водача, както и, че е правоспособен такъв изпробвали го с техническо средство дрегер „Алкотест” за употреба на алкохол. Уредът отчел 1,43 на хиляда. Съставили му акт. Издаден му бил талон за медицинско изследване. Подсъдимият не дал кръв, като в дадения му талон записал, че е употребил алкохол и приема показанията на дрегера. По случая било образувано и проведено бързо производство. Подсъдимият бил задържан в поделението на РУ на МВР гр.Левски разпитан, признава напълно вината си.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от: показанията на свидетелите Г.Г. и Д.Д., АУАН, талон за медицинско изследване, справка за нарушител от региона, справка за съдимост.

При така изложената фактическа обстановка съдът намира за установено от правна страна, че с деянието си подсъдимия С.П.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от НК. От обективна страна деянието е извършено с действие: управлявал е МПС след употреба на алкохол с концентрация 1,43 на хиляда установено по надлежния ред с техническо средство дрегер „Алкотест”.

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината-пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал. 2 от НК. Деянието е извършено от подсъдимия при форма на вина пряк умисъл като същият е съзнавал общественоопасния характер на същото, предвиждал е неизбежното настъпване на обществено опасните последици, които именно последици е целял.

Причина за извършване на престъплението е незачитането от страна на подсъдимия на установения в страната правов ред и в частност на правилата за движение по пътищата, както и неизграденото му правно съзнание.

При определяне на наказанието, което следва да се наложи съдът съобрази сравнително ниската степен на обществена опасност на престъплението и дееца.

Като смекчаващи вината обстоятелства следва да бъде посочено младата му възраст, чистото му съдебно минало, доброто процесуално поведение.

Подсъдимия е неосъждан. Ето защо, съпоставяйки и преценявайки смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства съдът намира, че следва да се приложи разпоредбата на чл.55 от НК, тъй като са налице многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Не следва да му се наложи кумулативно предвиденото наказание „Глоба”. Съдът прецени с оглед специалната и генералната превенция, че по отношение на този подсъдим може да се приложи института на условното осъждане, като отложи изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода” с три годишен изпитателен срок. По отношение на този подсъдим съдът прецени, че същия следва да бъде лишен на основание чл.37, ал.1, т.7 от НК от право да управлява МПС за срок от ПЕТ месеца, считано от фактическото отнемане на СУМПС – 11.05.2018 г.

По така изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: