РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _16.04._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _18.03._ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_54_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          Постъпила е жалба от Д.М.М. против НП № 1724 от 14.02.2019 г. В жалбата се твърди, че жалбоподателя е беден и едва свързва двата края, поради което е тръгнал за „връшляци”, че не е рязал едни дървета и не е имал такива намерения. Моли съда да му намали наложеното му наказание. В съдебно заседание поддържа жалбата, като заявява, че искрено съжалява за стореното, но го е направил, тъй като е бил принуден от това че е нямало с какво да се отопляват, а има двама сина, две снахи, четири внучета, с които живеят заедно и е нямало с какво да се топлят, тъй като получава 435 лв. и парите не стигат. Моли да бъде намалена глобата.

          В съдебно заседание не се явява представителя на ответника по жалбата и не е изразено становище по същата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е основателна по следните съображения:

          Видно от представеният акт за установяване на административно нарушение, е че на 05.12.2018 г. в землището на с. В., община Л., отдел 354 подотдел „я” – горска територия частна собственост, извършва сеч с бензинов моторен трион на 1 пр. куб. метър върбови дърва за огрев без дървесината да е маркирана с контролна горска марка. Отразено е, че е нарушил чл. 104 ал.1 т.5 от ЗГ.

          За констатираното нарушение срещу жалбоподателя е издадено обжалваното наказателно постановление,  с което за извършеното нарушение по чл. 104 ал.1 т.5 от ЗГ му е наложено административно наказание на основание чл.266 ал.1 от ЗГ – глоба в размер на сто лева.

          Към жалбата е представена цялата административно наказателна преписка съдържаща и постановлението на районния прокурор, с което е отказано да се образува досъдебно производство. Видно от същото е, че при отказа е съобразена и личността на извършителя на деянието, като е прието, че М. не е осъждан и до този момент не са му съставяни други актове за установяване на административни нарушения и налагани административни наказания за нарушения на разпоредбите на закона за горите /което е установено от справка от РДГ Ловеч – приложена към прокурорската преписка/.

          В съдебно заседание са допуснати до разпит и разпитани  като свидетели актосъставителя и свидетеля при установяване на нарушението.

От показанията на свидетелите се установява, че същите при изпълнение на служебните си задължения са установили, че на посочената в акта дата – 05.12.2018 г.  са установили, че жалбоподателя в землището на с. В., община Л., отдел 354 подотдел „я” – горска територия частна собственост, извършва сеч с бензинов моторен трион на 1 пр. куб. метър върбови дърва за огрев без дървесината да е маркирана с контролна горска марка. За констатираното на жалбоподателя е съставен акт, в който нарушителя е посочил, че дървата са за него.

          От всички събрани по делото доказателства се установява по един несъмнен и категоричен начин, че действително жалбоподателя е извършил нарушение  според описаното в акта и за това нарушение същия следва да носи административно наказателна отговорност.

          При съставяне на акта и издаване на НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да водят до незаконосъобразност на НП и до неговата отмяна.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът счита, че следва да бъде съобразено, че жалбоподателя е в тежко семейно и имотно положение, поради което в началото на месец декември е потърсил макар и неправомерен начин да осигури топлина за семейството си. Жалбоподателят съжалява и искрено се разкайва за стореното, но заявява, че го е направил, защото е бил принуден от обстоятелствата. Съдът съобразява и данните за личността нарушителя, взети предвид и от представителя на прокуратурата, а именно, че същия няма извършвани други нарушения или престъпления по ЗГ преди установените нарушения на 05.12.2018 г.   При това положение, съдът приема, че следва да бъде намалено наложеното на жалбоподателя административно наказание до предвидения в закона минимум.

          Предвид  изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 63 от ЗАНН ИЗМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1724 от 14.02.2019 г., издадено от Директора на РДГ гр. Л., с което на основание чл. 266 ал.1 от ЗГ на Д.М.М. с ЕГН **********,*** е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв., за нарушение на чл. 104 ал.1 т.5 от ЗГ, установено с акт за установяване на административно нарушение № 105582 от 05.12.2018 г., като намалява размера на глобата от 100 лв. на ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: