РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _16.04._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _18.03._ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_57_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Д.М.М. против НП № 1727 от 14.02.2019 г. В жалбата се твърди, че жалбоподателя е беден и едва свързва двата края, поради което е тръгнал за „връшляци”, че не е рязал едни дървета и не е имал такива намерения. Моли съда да му намали наложеното му наказание. В съдебно заседание поддържа жалбата, като заявява, че искрено съжалява за стореното, но го е направил, тъй като е бил принуден от това че е нямало с какво да се отопляват, а има двама сина, две снахи, четири внучета, с които живеят заедно и е нямало с какво да се топлят, тъй като получава 435 лв. и парите не стигат. Моли да бъде намалена глобата.

          В съдебно заседание не се явява представител на ответника по жалбата и не е изразено становище по същата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна по следните съображения:

          Видно от представеният акт за установяване на административно нарушение, е че на 05.12.2018 г. в землището на с.В., община Л., отдел 354 подотдел „я” –частна горска територия се движи с конска каруца без да притежава разрешително за достъп. Отразено е, че е нарушил чл. 263 ал.1 т.2 от ЗГ във връзка с чл. 12 ал.1 пр.2 от Наредба № 1 от 30.01.2002 г. за контрола и опазването на горските територии.

          За констатираното нарушение срещу жалбоподателя е издадено обжалваното наказателно постановление,  с което за извършеното нарушение по чл. 263 ал.1 т.2 от ЗГ във връзка с чл. 12 ал.1 пр.2 от Наредба № 1 от 30.01.2002 г. за контрола и опазването на горските територии му е наложено административно наказание на основание чл.263 ал.1 т.2 от ЗГ – глоба в размер на 200 лева.

          Към жалбата е представена цялата административно наказателна преписка съдържаща и постановлението на районния прокурор, с което е отказано да се образува досъдебно производство. Видно от същото е, че при отказа е съобразена и личността на извършителя на деянието, като е прието, че М. не е осъждан и до този момент не са му съставяни други актове за установяване на административни нарушения и налагани административни наказания за нарушения на разпоредбите на закона за горите /което е установено от справка от РДГ Ловеч – приложена към прокурорската преписка/.

          В съдебно заседание са допуснати до разпит и разпитани  като свидетели актосъставителя и свидетеля при установяване на нарушението.

От показанията на свидетелите се установява, че същите при изпълнение на служебните си задължения са установили, че на посочената в акта дата – 05.12.2018 г., жалбоподателя се движи с конска каруца в землището на с. В., община Л., отдел 354 подотдел „я” – горска територия - частна собственост, без да притежава разрешително за достъп. За констатираното на жалбоподателя е съставен акт.

          От всички събрани по делото доказателства се установява по един несъмнен и категоричен начин, че действително жалбоподателя е извършил нарушение  според описаното в акта и за това нарушение същия следва да носи административно наказателна отговорност.

          При съставяне на акта и издаване на НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да водят до незаконосъобразност на НП и до неговата отмяна.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът счита, че правилно административно наказващият орган е наложил минималното предвидено в закона наказание за този вид нарушение. Съдът приема, че жалбоподателя е в тежко семейно и имотно положение, поради което в началото на месец декември е потърсил макар и неправомерен начин да осигури топлина за семейството си. Жалбоподателят съжалява и искрено се разкайва за стореното, но заявява, че го е направил, защото е бил принуден от обстоятелствата. Съдът съобразява и данните за личността нарушителя, взети предвид и от представителя на прокуратурата, а именно, че същия няма извършвани други нарушения или престъпления по ЗГ преди установените нарушения на 05.12.2018 г.  

При това положение, съдът приема, че следва да бъде потвърдено обжалваното НП, тъй като с него е наложено на жалбоподателя административно наказание в предвидения от закона минимум.

          Предвид  изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1727 от 14.02.2019 г., издадено от Директора на РДГ гр. Л., с което на основание чл. 266 ал.1 от ЗГ на Д.М.М. с ЕГН **********,*** е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв., за нарушение на чл. 263 ал.1 т.2 от ЗГ във връзка с чл. 12 ал.1 пр.2 от Наредба № 1 от 30.01.2002 г. за контрола и опазването на горските територии, установено с акт за установяване на административно нарушение № 105585 от 05.12.2018 г..

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: