РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _22.04._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _двадесет и втори април_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора _Мая Тончева  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_106_ по описа на съда за _2019 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на А.Ф.Б. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 13.03.2019 г., около 13 часа и 45 минути в гр.Белене, област Плевен, по ул.„България”, пред № 31, вх.Д, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка и модел *********** с рама № **************** и Транзитни табели № ******* с изтекъл срок на валидност, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на МПС и ремаркетата, теглени от тях.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  привлечен като обвиняем и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание.

Защитникът на обвиняемия изразява становище, че са налице основанията за приложение на чл.78а от НК и моли да му се наложи минималното предвидено в закона наказание.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         А.Ф.Б. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, безработен, женен, неосъждан, ЕГН **********.

На 13.03.2019 г. служители на РУМВР-Б., при изпълнение на служебните си задължения спрели движещ се по ул.********** в гр.Б. лек автомобил **********. При извършване на проверката била установена самоличността на водача – обвиняемия, както и обстоятелството, че регистрационните номера на управлявания от Б. автомобил са транзитни и с изтекъл срок на валидност, който бил до 18.10.2018 г. и автомобилът не се води на отчет в масивите на централна база – КАТ.

За констатираното нарушение на Б. бил съставен АУАН.

Предвид горното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК.

За извършеното от Б. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Тъй като А.Ф.Б. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Б. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА А.Ф.Б., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, безработен, женен, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 13.03.2019 г., около 13 часа и 45 минути в гр.Белене, област Плевен, по ул.„България”, пред № 31, вх.Д, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка и модел *********** с рама № ************ и Транзитни табели № ********** с изтекъл срок на валидност, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на МПС и ремаркетата, теглени от тях и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: