РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _05.06._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _тринадесети май_ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_150_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от П.Б.М. ***-000293/06.03.2019 г. на Началник РУП към ОД МВР П. РУ Л. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от обжалваното НП е че същото е издадено срещу П.Б.М. *** затова, че на 22.01.2019 г. в 16.40 часа, в с. К.б. на ул.********* управлява лек автомобил ******** с рег. № ********, който не е регистриран по надлежния ред в определения двумесечен срок след прехвърлена собственост с договор за покупко-продажба. В  НП е посочено, че виновно е нарушена разпоредбата на чл. 140 ал.1 от ЗДП. В наказателното постановление е отразено, че НП е издадено на основание чл. 36 ал.2 от ЗАНН във връзка с постановление № 68/12.02.2019 г. за отказ да се образува досъдебно производство на РП Л. и със същото на основание чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДП на П.Б.М. е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 10 месеца.

Видно от приложената по делото прокурорска преписка е, че с постановление на районен прокурор на РП Л.  е отказано образуването на досъдебно производство, а в мотивите на същата е отразено, че видно от събраните по преписката доказателства е, че по преписката няма каквито и да било доказателства, които да обосновават наличието на умисъл у водача за управление на МПС без същото да е регистрирано по надлежния ред, което да се приеме като съзнателно и което изключва наличие на съставомерност от субективна страна за извършено престъпление. Представителят на РП Левски е приел, че няма данни от субективна страна за престъпление по чл. 345 ал.2 във връзка с ал.1 от НК и е отказал образуването на досъдебно производство. Със същото постановление, е разпоредено материалите да се изпратят на началника на РУ на МВР  за „анализ и преценка реализиране на административно наказателна отговорност”. От компетенцията на административно наказващия орган е да прецени дали да наложи или не административно наказание и в случая няма задължителни указания на представителя на прокуратурата, с които да се задължава административно наказващия орган да наложи административно наказание. Напротив в правомощията на Началника на РУ на МВР е след като се запознае с преписката да прецени дали е налице административно нарушение, и ако приеме, че е налице такова, да наложи съответното административно наказание.

Съгласно разпоредбата на чл. 6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установения ред на държавното управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред. В настоящия случай, видно от показанията на разпитания по делото свидетел Н.С. *** е, че автомобила е бил с регистрационни табели и по външен вид по нищо не може да се установи, че по отношение на този автомобил  е дерегистриран. Установява се, че св. С. е установил, че е прекратена служебно регистрацията на автомобила след справка в информационния масив за статута на регистация на автомобила и тогава именно е съставен акта, снети са регистрационните табели и са иззети същите, както и свидетелството за регистрация на автомобила, които обстоятелства са отразени и в съставения акт.  До момента на съставяне на акта, няма данни жалбоподателя да е знаел, че автомобила е с прекратена регистрация, за да е наличен субективен елемент за извършване на вмененото му нарушение по чл.140 ал.1 от ЗДП за управление на МПС без съответна регистрация. До този момент нито водача е бил уведомен по някакъв начин, че автомобила е с прекратена регистрация, нито по външните белези на автомобила е можело дори да се предположи, че регистрацията му е била прекратена, тъй като рег. му табели не са били свалени от контролните органи. Към момента на проверката водача не е знаел, че управлява МПС, което е без регистрация, поради което и предвид липсата на субективен елемент, деянието не съставлява административно нарушение съгласно разпоредбата на чл. 6 от ЗАНН.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0293-000293 от 06.03.2019 г., издадено от Началник РУП към ОДМВР Плевен, РУ Левски, с което на П.Б.М. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание на основание чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДП – глоба в размер на 500 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 10 месеца за това, че на 22.01.2019 г. в с.К.Б. управлява лек автомобил ***********, с рег. № *********, без да е регистриран по надлежния ред  - като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: