ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.06. 2019 г.

 

Районен съд – Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и осми юни 2019 г.  в състав:

 

     Председател: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                     Съдебни заседатели:

                                                

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора _Чавдар Мънев сложи за разглеждане _н.о.х.д.­ 207 по описа за 2019 г.  докладвано от съдия _Николаева.

На именното повикване в _11.00_ часа се явиха:

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

ОБВИНЯЕМИЯ П.И.Р. – явява се лично и с адв.В.П. от ПлАК, назначен за служебен защитник на досъдебното производство.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

АДВ.П. – Да се даде ход на делото. Запознат съм с материалите по делото. Съгласен съм да поема защитата.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът намира, че следва да бъде назначен като служебен защитник на обвиняемия П.И.Р. адвокат В.П. от Плевенска АК, назначен като служебен защитник на досъдебното производство.

На основание изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

НАЗНАЧАВА за служебен защитник на обвиняемия П.И.Р., ЕГН ********** адвокат В.П. от Плевенска адвокатска колегия.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

П.И.Р. – роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, със средно образование, работи като охранител, женен, неосъждан, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ Не правия отводи и няма да соча нови доказателства. Нямам искане по хода на съдебното следствие.

АДВ. П. – Не правя отводи. Нямаме искания.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Не правя отводи, поддържам това, което каза адвокатът ми.

 

АДВ.П. Ув. г-жо председател, постигнали сме споразумение с РП – Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

ПРОКУРОРЪТ Постигнали сме споразумение, съдържанието на което моля да впишете в съдебния протокол.

ОБВИНЯЕМИЯТ Действително сме постигнали споразумение.

 

          Съдът след като се запозна със съдържанието на постигнатото между страните споразумение намира, че на основание чл.382, ал.5 от НПК следва да предложи промени в него в частта му досежно въпроса за вината по отношение по престъплението по чл.131, ал.1, т.12, във вр. с чл.130, ал.1 от НК, като предлага на страните да бъде вписано, че деянието е извършено при форма на вината – евентуален умисъл.

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо съдия, считам, че следва да бъде при евентуален умисъл. Съгласен съм с предложената промяна.

АДВОКАТ П. – Съгласен съм с предложената промяна. Считам, че действително деянието е извършено при евентуален умисъл.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Съгласен съм с предложената промяна. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

С оглед изявлението на страните съдът намира, че следва да бъде вписано в съдебния протокол съдържанието на окончателно постигнатото между страните споразумение с предложеното и прието в дн.с.з. изменение в частта му досежно въпроса за вината, относно престъплението по чл.131, ал.1, т.12, във вр. с чл.130, ал.1 от НК. Същото е пълно и в него не следва да бъдат внасяни други промени.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ВПИСВА в съдебния протокол окончателното съдържание на споразумението постигнато по н.о.х.д. №207/2019г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство ЗМ №257/2018г. на РУ - Левски, пр.пр. №114/2019г. по описа на РП – Левски, между РП-Левски, обвиняемия П.И.Р., ЕГН ********** и защитника му адв.В.П. от ПлАК, съгласно което:

           

Обвиняемият П.И.Р., ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН в това, че:

 

1. На 09.12.2018 г. в село Малчика, общ.Левски, обл.Плевен, се заканил с убийство на Е.С. К., ЕГН ********** от с.с., с думите „Ще те убивам”, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от обвиняемия П.И.Р.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК.

 

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на обвиняемия П.И.Р., ЕГН:********** се налага наказание на основание чл.144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, във вр. с чл.42а, ал.4, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с ал.2, т.1 и т.2, във вр. с ал.1 от НК, вр. с чл.55, ал.1, б.”б”, пр.1 от НК, вр. чл.381, ал.4 от НПК, а именно: ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- по чл.42а, ал.2, т.1 - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ЕДНА ГОДИНА, при периодичност на явяване и подписване два пъти седмично;

- по чл.42а, ал.2, т.2 - задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА.

 

2. На 09.12.2018 г. в село Малчика, общ.Левски, обл.Плевен, по хулигански подбуди причинил лека телесна повреда на Е. С. К., ЕГН ********** от с.с. изразяваща се в голяма порезна рана в областта на мишницата на дясната ръка, по-малка порезна рана в областта на лакътната става на същата ръка, разкъсно-контузна рана в лявата челно-слепоочна област и две дълбоки драскотини по дясното бедро, довели до разстройство на здравето временно и неопасно за живота, като нормалния оздравителен процес при такива увреждания продължава около три до три и половина седмици – престъпление по чл.131, ал.1, т.12, вр. чл.130, ал.1 от НК.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от обвиняемия П.И.Р.. Извършено е виновно при форма на вината евентуален умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК.

 

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.131, ал.1, т.12, вр. чл.130, ал.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на обвиняемия П.И.Р., ЕГН:********** се налага наказание на основание чл.131, ал.1, т.12, вр. чл.130, ал.1 от НК, във вр. с чл.42а, ал.4, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с ал.2, т.1 и т.2, във вр. с ал.1 от НК, вр. с чл.55, ал.1, б.”б”, пр.1 от НК, вр. чл.381, ал.4 от НПК, а именно: ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- по чл.42а, ал.2, т.1 - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ЕДНА ГОДИНА, при периодичност за явяване и подписване два пъти седмично;

- по чл.42а, ал.2, т.2 - задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА.

 

На основание чл.23, ал.1 от НК на обвиняемия П.И.Р., ЕГН **********, се налага едно общо най-тежко наказание измежду наложените му по-горе две наказания, а именно: ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- по чл.42а, ал.2, т.1 - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ЕДНА ГОДИНА, при периодичност за явяване и подписване два пъти седмично;

- по чл.42а, ал.2, т.2 - задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА.

 

От престъпленията няма причинени имуществени вреди.

 

Направените разноски по делото в общ размер на 499,54 лева за изготвени балистична, съдебно-медицинска, психиатрична и допълнителна съдебно-медицинска експертиза се възлагат на обвиняемия П.И.Р..

 

ПРОКУРОР:               ЗАЩИТНИК:             ОБВИНЯЕМ:

(Ч.Мънев)                   (адв.В.П.)             (П. Р.)

 

ПРОКУРОРЪТ Ув. г-жо председател, моля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

АДВ. П. – Моля да одобрите споразумение, което сме постигнали с РП. Същото не противоречи на закона и морала.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Моля да одобрите постигнатото споразумение.

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

         

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №207/2019г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство ЗМ №257/2018г. на РУ – Левски, пр.пр. №114/2019г. по описа на РП – Левски, между РП-Левски, обвиняемия П.И.Р., ЕГН ********** и защитника му  адв.В.П. от ПлАК.

          ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д. №207/2019г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство ЗМ №257/2018г. на РУ - Левски, пр.пр. №114/2019г. по описа на РП – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 11.20 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: