Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, _03.04._ 2020 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд – Левски, в съдебно заседание на _пети март_ две хиляди и двадесета година в състав:

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

          

при секретаря _Ваня Димитрова_ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №_36_ по описа на съда за _2020_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

В Районен съд - Левски е образувано настоящото производство по постъпила жалба от К.А.Г., ЕГН **********, с адрес: ***, чрез адв. Мая Миронова, против НП №2/20.12.2020г. на началник РУ Левски при ОДМВР – Плевен, с което на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 300 лв. на основание чл. 45, ал.3 от ЗЗД, за нарушение на чл. 8, ал.4 от ЗЗД.

Жалбоподателят оспорва издаденото против него наказателно постановление, като издадено при липса на каквито и да е доказателства, като се твърди, че не е извършена проверка по случая, не са снети от жалбоподателя обяснения.

Счита, че в хода на административнонаказателното производство са допуснати и съществени нарушения на процесуалните правила.

Моли съда да отмени издаденото наказателно постановление.

          За административнонаказващия орган – редовно призован –  не се явява представител. Не е изразено писмено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срок, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

В проведеното по делото съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован, се явява и се представлява от упълномощен защитник.

          Против жалбоподателя е съставен АУАН на 14.12.2019г за това, че на същата дата, около 01:10 ч. в с. Малчика, ул. Мир, като родител не е осигурил пълнолетно дееспособно лице за придружител на непълнолетния си син К. К. Г. с ЕГН********** на обществено място след 22:00 часа. Посочена като нарушена е разпоредбата на чл. 8, ал.4 от ЗЗД.

За описаното в АУАН нарушение на К.А.Г. е издадено обжалваното наказателно постановление, с което му е наложено на основание чл.45, ал.3 от ЗЗД административно наказание глоба в размер на 300 лева.

От показанията на разпитаните актосъставител и свидетел – служители в РУ – Левски се установява, че на датата, отразена в акта, е проведена специализирана полицейска операция на територията на РУ – Левски, по време на която след 22 часа на улицата в с. Малчика били спрени от началника на РУ – Левски лица за проверка. При извършената проверка било установено, че лицата са непълнолетни, поради което били доведени в РУ – Левски. Лицето, на което е съставен акт било помолено да повика баща си.  След пристигане на родителя на същия е бил съставен акт по ЗЗДетето. Според свидетеля проверените лица са заявили, че се връщат от гости, но всички са били непълнолетни и без пълнолетен придружител. 

Административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е ангажирана за извършено на 14.12.2019г. нарушение в с. Малчика, по чл. 8, ал.4 от Закона за закрила на детето.

Разпоредбата на чл. 46, ал.1 от Закона за закрила на детето предвижда, че нарушенията по чл. 45, ал.1 – 4 се установяват с акт от полицейските органи, а наказателното постановление се издава от директора на областната дирекция на Министерството на вътрешните работи или от оправомощено от него длъжностно лице.

В конкретния случай обжалваното пред съда наказателно постановление е издадено не от директора на областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, а от началника на РУ – Левски.

 По делото като доказателство от страна на административно наказващия орган за установяване компетентността на издателя на наказателното постановление е представена и приета от съда посочената в наказателното постановление като основание за издаването му Заповед №316з-3350/30.09.2019г. на директора на ОДМВР – Плевен.

Със същата заповед издателят на наказателното постановление старши инспектор В. И.– началник група „Криминална полиция“ в РУ – Левски е определен да замества началника на РУ - Левски, считано от 30.09.2019г. до отпадане на служебната необходимост. В заповедта е посочено, че за времето на заместване, служителят да осъществява функциите на началника на РУ.

Със същата заповед, цитирана по – горе визираното длъжностно лице не се оправомощава да издава наказателни постановления във връзка с констатирани нарушения по чл. 45, ал. 1-4 от Закона за закрила на детето.  Видно от разпоредителната част на заповедта, издателят й оправомощава съответното лице да замества началника на РУ – Левски. Доколкото не са ангажирани други доказателства в тази насока, следва да се приеме, че по делото липсват приложени и приобщени надлежни доказателства, които да удостоверяват, че към момента на издаване на процесното наказателно постановление на наказващия орган е възложено с нарочен акт да издава санкционни актове по чл. 45, ал.3 от Закона за закрила на детето. 

Констатираното нарушение, свързано с недоказване на компетентността на административнонаказващия орган, представлява съществено такова и е самостоятелно основание за отмяна на наказателното постановление.

Като взе предвид изложеното, съдът намира, че следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

На основание изложеното, съдът

 

                                                        РЕШИ:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №2/20.12.2019г., издадено от за началник РУ - Левски при ОДМВР - Плевен, с което на К.А.Г., ЕГН **********, с адрес: ***, на основание чл.45, ал.3 от Закона за закрила на детето е наложено административно наказание – глоба в размер на ТРИСТА лева като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: