ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.04. 2020 г.

 

Районен съд – Левски, ІV състав, в публичното съдебно заседание на _двадесет и осми април  2020 г.  в състав:

 

                    Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                    Съдебни заседатели:

                                                 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора _Мая Тончева сложи за разглеждане _н.о.х.д.­ 101, по описа за 2020 г.  докладвано от съдия _Манолова.

На именното повикване в _13.00_ часа се явиха:

 

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – явява се прокурор Мая Тончева.

ОБВИНЯЕМИЯТ Г.В.Г. – явява се лично и с адв.В.П. с пълномощно към досъдебното производство.

ОБВИНЯЕМАТА В.Г.Я. - явява се лично и с адв.В.П. с пълномощно към досъдебното производство.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

АДВ.П. – Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ Г. – Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМАТА Я. – Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

                                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

         

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИТЕ:

Г.В.Г. – роден на *** ***, с постоянен адрес:*** и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

 

В.Г.Я. - родена на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, българка, българска гражданка, с основно образование, омъжена, безработна, неосъждана, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК

 

ПРОКУРОРЪТ - Не правим отводи и няма да соча нови доказателства. Моля да бъде допълнено споразумението, като се посочи, че на основание чл.55, ал.3 от НК по отношение на обвиняемия Г. не се налага по - лекото кумулативно наказание глоба.

 

АДВ.П. – Не правим отводи. Сключили сме споразумение с представителя на РП и моля да го одобрите. Не се противопоставям на така исканото допълнение към споразумението.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ Г. - Не правя отводи, нямам искания. Съгласен съм с допълването.

ОБВИНЯЕМАТА Я. - Не правя отводи, нямам искания. Съгласна съм с допълването.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ Г. - Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

ОБВИНЯЕМАТА Я. - Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението. Съгласна съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

Съдът намира, че така постигнатото и допълнено между страните споразумение е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д.№101/2020г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №724/2020г. по описа на РП – Плевен и ЗМ №56/2020г. и ЗМ №57/2020г. по описа на РУ - Левски, между РП-Плевен, обвиняемият Г.В.Г., ЕГН **********, В.Г.Я., ЕГН ********** и защитника им адв.В.П. от ПлАК, съгласно което:

 

Обвиняемият Г.В.Г., ЕГН ********** се признава за виновен в това, че на 23.03.2020г., в гр.Левски, обл.Плевен е нарушил правила и мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората – т.6 от Заповед РД-01-130/17.03.2020г. на Министъра на здравеопазването на РБ, свързана с предотвратяване и разпространение на COVID-19 на територията на страната, като лица по т.1 от цитираната Заповед, поставени под карантина с предписание за поставяне под карантина от РЗИ – Русе, изх.№450/19.03.2020г., не изпълнил задължението си да не напуска адреса, намиращ се в гр.*************, за който адрес е посочил, че ще пребивава за посочения в предписанието срок, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързани със смъртни случаи, обявено с Решение на НС от 13.03.2020 г. до 13.04.2020г., обнародвано в Д.в. бр.22 (извънреден) от 13.03.2020г. във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от обвиняемия Г.В.Г.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.355, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Обвиняемата В.Г.Я., ЕГН ********** се признава за виновна в това, че на 23.03.2020г., в гр.Левски, обл.Плевен е нарушила правила и мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората – т.6 от Заповед РД-01-130/17.03.2020г. на Министъра на здравеопазването на РБ, свързана с предотвратяване и разпространение на COVID-19 на територията на страната, като лица по т.1 от цитираната Заповед, поставени под карантина с предписание за поставяне под карантина от РЗИ – Русе, изх.№448/19.03.2020г., не изпълнила задължението си да не напуска адреса, находящ се в гр.*********, за който адрес е посочила, че ще пребивава за посочения в предписанието срок, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързани със смъртни случаи, обявено с Решение на НС от 13.03.2020 г. до 13.04.2020г., обнародвано в Д.в. бр.22 (извънреден) от 13.03.2020г. във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от обвиняемата В.Г.Я.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.355, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на Г.В.Г., ЕГН ********** се налага наказание при условията на чл.355, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК - ПРОБАЦИЯ, като съвкупност от следните пробационни мерки:

-по чл.42а, ал.2, т.1 - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА, с явяване и подписване пред пробационен служител или упълномощено от него длъжностно лице ДВА пъти седмично;

-по чл.42а, ал.2, т.2 - задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.55, ал.3 от НК не се НАЛАГА наказанието глоба, предвидено кумулативно с наказанието лишаване от свобода.

За извършеното престъпление на В.Г.Я., ЕГН **********  се налага наказание при условията на чл.355, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.54, ал.1 от НК - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ПЕТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание с  ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

 

На основание чл.355, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.54, ал.1 от НК се НАЛАГА кумулативно предвиденото наказанието ГЛОБА в размер на 10 000 лв.

 

На основание чл.67, ал.2 от НК възпитателните грижи по отношение на обвиняемата В.Г.Я., ЕГН **********, с адрес: ***, през изпитателния срок се възлагат на мл.ПИ при РУ – Левски, отговарящ за района на с.Аспарухово, обл.Плевен.

 

 

ПРОКУРОР:                                       ЗАЩИТНИК:                  

(М.Тончева)                                       (адв.П.)

 

 

ОБВИНЯЕМ:                                      ОБВИНЯЕМА:                                (Г.Г.)                                          (В.Я.)

 

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.  

Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

         

НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д.№101/2020г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №724/2020г. по описа на РП – Плевен и ЗМ №56/2020г. и ЗМ №57/2020г. по описа на РУ - Левски, между РП-Плевен, обвиняемият Г.В.Г., ЕГН **********, В.Г.Я., ЕГН ********** и защитника им адв.В.П. от ПлАК споразумение.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК прекратява наказателното производство по н.о.х.д.№101/2020г. по описа на РС-Левски, досъдебно производство №724/2020г. по описа на РП – Плевен и ЗМ №56/2020г. и ЗМ №57/2020г. по описа на РУ – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 13.35 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: