Мотиви по НОХД 124/2020 г.

 

          Срещу подсъдимия Г.Н.А. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 10.05.2020 г. на пътен участък PVN 2122, км 7, между с.Петокладенци и с.Татари, управлявал МПС – лек автомобил ******** с рег. № ********, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 2,49 промила, установено по надлежния ред с Протокол за химическо изследване № 147/14.05.2020 г. на Специализираната химическа лаборатория за алкохол към ЦСМП-Плевен– престъпление по  чл.343б, ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП-Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание лишаване от свобода около минимума, като приложи разпоредбата на чл.66, ал.1 от НК, тъй като са налице основанията за това, както и да бъде лишен от правото да управлява МПС, като се приспадне и времето, през което е лишен от правото по административен ред. Моли съда да наложи наказание на А. на основание чл.343г от НК лишаване от правото да управлява МПС за срок от осем месеца.

          Подсъдимият се признава за виновен и съжалява.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Г.Н.А. е роден на *** *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, работи в **********, реабилитиран, ЕГН **********.

На 10.05.2020 г. А. употребил алкохол, след което решил да отиде до хранителния магазин в с.П., за да си напазарува за следващия ден. След като напазарувал, тръгнал обратно за с.Т. На един от завоите, по пътя между с.П. и с.Т, А. изгубил контрол над управлявания от него автомобил и се ударил в крайпътно дърво. Бил забелязан от служителите на РУМВР-Белене, които били в движещия се на известно разстояние зад А. патрулен автомобил. Пристигайки на място, полицейските служители – свидетелите Г. и А., установили, че А. излиза от автомобила и силно миришел на алкохол. Уведомили колегите си от РУМВР-Левски, след което с техническо средство А. бил изпробван за употреба на алкохол. Техническото средство отчело положителен резултат – 2,72 промила, поради което на обвиняемия бил издаден талон за медицинско изследване. 

Видно от протокола за химическото изследване е, че концентрацията на алкохол в кръвта на Г.А. е 2,49 промила.

Тази фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по делото свидетели и от приложените писмени доказателства.

При това положение, съдът приема, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Като смекчаващо обстоятелство, съдът приема доброто процесуално поведение на подсъдимия, пълните му признания и обстоятелството, че не е осъждан. Няма отегчаващи отговорността и вината обстоятелства и обществената опасност на деянието и дееца са обичайните за този вид престъпления. Съдът е съобразил и обстоятелството, че подсъдимият е извършил за първи път деяние от този вид. С оглед изложеното, съдът е приел, че са налице многобройни смекчаващи отговорността и вината обстоятелства, поради което и на основание чл.55, ал.1, т.1 от НК е наложил наказание под минимума, предвиден за този вид престъпление, а именно три месеца лишаване от свобода. Съдът не е наложил и кумулативно предвиденото в разпоредбата на чл.343б, ал.1 от НК наказание глоба, на основание чл.55, ал.3 от НК. Тъй като подсъдимият не е осъждан, съдът е приел, че са налице основания за приложение разпоредбата на чл.66 от НК и е отложил изпълнението на наложеното наказание с 3 години изпитателен срок и е възложил възпитателните грижи за условно осъдения на основание чл.67, ал.2 от НК на служител от РУ МВР гр.Белене, отговарящ за района по местоживеенето му.

          На основание чл.343г, във връзка с чл.37, т.7 от НК, съдът е лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от осем месеца и на основание чл.59, ал.4 от НК е приспаднал времето, през което А. е бил лишен от правото да управлява МПС по административен ред, считано от 10.05.2020 г.

          По делото не са представени доказателства за направени деловодни разноски и такива не са възлагани за заплащане.

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: